MERENTAS TREK GUNUNG PINE TREE HILL

Saturday, January 5, 2013

~ Tiada sebatang pokok pine pun di puncak Gunung Pine Tee Hill. Kerana itu kami merumuskan bahawa gunung ini mendapat nama dari nama trail/trek untuk ke gunung ini iaitu Pine Tree Trail dan penghujung trail/trek ini adalah gunung itu sendiri ~


14 November 2012, jam 9.00 pagi, kami sudah mula berkumpul di hadapan trail. Masing-masing sudah bersedia. Ketika itu matahari memancar terang sambil tubuh kami menikmati suhu dingin pagi di Bukit Fraser.  Salam perkenalan bertaut kerana ada dikalangan kami yang baru pertama kali bersua muka. 


Bersama aku dari Kuala Lumpur adalah ‘geng asal’ Klavikel Adventure Team (KAT) iaitu Bee, Sha dan Che yop. Kami berkereta dan bertolak dari KL seawal jam 5.30 pagi. Azrul yang juga ahli ‘geng asal’ datang bersama ‘bini-bini perkasanya’ dari Sungkai dan Rawang iaitu Erma, Sufi dan Arissa. Melengkapkan ‘rombongan’ adalah seorang lagi ‘geng asal’ iaitu Sainol bersama dua kawannya iaitu Usop dan Yuzwan. Mereka datang dari Terengganu dan datang awal sehari ke Bukit Fraser dan bermalam di bangsal masjid.
 

Jam 9.20 pagi kami memulakan pendakian. Trek pendakian pada mulanya agak santai sambil kami ligat bercerita antara satu sama lain. “Imam masjid cakap dia daki dalam dua jam je”, kata Sainol ketika kami mula bertemu di perkarangan masjid. “Huh! Riak betul imam tu”, kata aku berseloroh dan disambut dengan ketawa. Pendakian berjalan dengan lancar sehinggalah kami mula berjumpa dengan trek yang terus menerus menurun.Permulaan trek yang santai pada awalnya membuatkan kami melangkah dengan laju. Trek yang kami lalui sangat jelas dan trek menurun telah terbina dengan tangga-tangga batu dan terdapat sebuah pondok yang mempunyai maklumat mengenai trek pine tree hill. Terdapat beberapa pondok di dua kilometer pertama trek. Hanya pondok pertama dan pondok kedua yang masih berdiri. Yang lainnya sudah rebah. Trek juga dilengkapi dengan tali pemegang untuk memudahkan pendaki dan juga papan tanda yang menunjukkan jarak trek dari tempat permulaan trek.


Kemudian kami mula merentas trek yang tidak dilengkapi dengan pondok, tangga batu mahupun tali pemegang. Hanya beberapa papan tanda yang menunjukkan jarak trek yang dilalui dari pintu masuk yang dipacak setiap selang 500 atau 1000 meter. Trek yang kami lalui sebenarnya agak mudah dilalui. Cuma keadaan muka bumi yang berselang-seli naik dan turun menyebabkan kami agak letih. Terdapat banyak pokok-pokok besar yang tumbang dan merintangi trek.  Terdapat lubang-lubang pada permukaan tanah atau pangkal akar pokok dan segera mengingatkan kami pada kata-kata Sainol, “kalo nampak lubang jangan pandai-pandai hulur kaki. Imam tu cakap  lubang tu lubang sarang tarantula”.


Pendakian kami diteruskan. Setiap satu jam kami akan berhenti lebih lama untuk berehat dan menunggu rakan-rakan yang dibelakang. Di sepanjang trek kami banyak berhenti seketika untuk mengurangkan jarak antara kelompok yang di depan, di tengah dan di belakang. Sekitar 1 kilometer dari puncak gunung, kami akhirnya sampai di punca air terakhir (last water point-LWP). Terdapat kawasan yang agak lapang yang boleh memuatkan beberapa buah khemah di kawasan berhampiran LWP itu.
 


Kami meneruskan pendakian dan akhirnya tiba beberapa meter dari puncak Gunung Pine Tree Hill. Dihadapan kami adalah cerun berkecerunan kira-kira 60 ke 70 darjah yang berketinggian kira-kira 10 meter. Kami berpakat untuk menunggu rakan-rakan yang lain sebelum meneruskan pendakian yang terakhir. “Ko naik dulu Senol. Kitorang bagi penghormatan sebab ko orang yang last”, kata Azrul pada Sainol. Selepas semuanya tiba, Sainol mula mendaki. Kemudian aku berbisik pada Azrul, “macam la aku tak tau ko bagi die naik dulu sebab nak suruh die amik video kite…hahaha”. Seorang demi seorang mula mendaki dan berpaut pada tali dan juga akar-akar pokok yang berselirat. Sainol berada di atas sekali sedang merakam aksi kami mendaki.
Akhirnya, sekitar jam 1.10 petang kami sampai di puncak Gunung Pine Tree Hill. Puncak Pine Tree Hill setinggi 1456 meter dari aras laut berjaya kami tawan dalam tempoh 3 jam 50 minit. Puncak gunung ini tidaklah sebesar mana, tidak rata dan kurang sesuai untuk didirikan khemah. Bee, Che Yop dan Aesyah merupakan kelompok terakhir yang tiba di puncak. “Laa..ni je ke?”, keluh Bee antara lelah dan mengah ketika tiba di puncak. Kabus tebal menyelubungi pandangan hampir 180 darjah tanpa halangan pokok. Ini bermakna kami tidak dapat menyaksikan pandangan banjaran ataupun puncak-punvak gunung yang berhampiran. Kami kemudian segera mengambil gambar memandangkan langit semakin gelap.Yuzwan dan Erma menguji lensa kamera. Arissa menikmati pisang. Sainol sibuk mencari tempat yang sesuai untuk dia melepas hajat. Aku sibuk menelefon isteri untuk memberitahu aku dan kawan-kawan sudah tiba di puncak. Yang lain-lainnya duduk berselerak di atas puncak gunung untuk berehat, makan dan bergilir-gilir memegang banner untuk bergambar.


“Macam mane? Nak terus ke Twin Peak tak?”, tanya Azrul. Tetapi tiada jawapan yang pasti  muncul dari mulut setiap seorang dari kami menandakan puncak Gunung Pine Tree Hill adalah titik akhir pendakian. Selepas hampir sejam mengambil gambar, berehat dan makan kami memutuskan untuk meninggalkan puncak gunung. Hujan mula turun ‘berpakejkan’ angin dingin mengiringi perjalanan kami kembali ke pintu masuk trek.


Turutan kami ketika turun sering bertukar-tukar. Adakalanya Yuzwan dihadapan. Adakalanya Erma. Yang pasti, Sha, Bee & Che Yop yang dipanggil Yaakob oleh Sha merupakan kelompok yang setia berada di kumpulan yang terakhir. Dan aksi Sufi menuruni setiap cerun secara terbalik tetap menghiburkan. “Ala..turun lagi ke? Bila nak daki lagi ni”, kata Sufi yang lebih suka mendaki berbanding menuruni cerun kerana keadaan lututnya yang sakit (akibat kecederaan lampau) setiap kali dia menuruni cerun.


Sudah hampir tiga jam kami meninggalkan puncak, hujan masih lagi setia dan hutan semakin gelap seperti menjelang waktu senja. Kami semakin terpisah-pisah. Yuzwan, Erma, Arissa & Azrul terpisah jauh dihadapan. Aku ditengah-tengah menemani Sufi yang perlahan langkahnya setiap kali menuruni cerun atau bukit. Jauh di belakang adalah kelompok  Usop, Sainol, Bee, Sha dan Che Yop. Ketika berada di tangga batu yang pertama untuk didaki, aku dan Sufi berpakat untuk menunggu rakan-rakan yang lain dibelakang. Agak lama kami menanti sehinggalah Bee orang yang terakhir muncul bersama tongkat ditangannya. “Letih dowh. Klavikel Kat s#cks!”, kata Bee berseloroh. Tidak lama kemudian terdengar suara Azrul melaung dari paras paling atas anak tangga itu. Azrul, Erma, Yuzwan dan Arissa berada kira-kira 10 minit dihadapan dari tempat kami berehat.


Perjalanan diteruskan. Kami perlu tiba di pintu masuk sebelum matahari terbenam. Bee tidak habis-habis mengelap cermin matanya yang berwap. “Ko lap spek ko guna air liur”, kata Sainol. “Ko tipu! Aku buat tak jadik pun”, jawab Bee. Kami berjalan berturutan dan akhirnya terpisah-pisah sekali lagi tetapi dalam jarak yang lebih dekat. Kali ini aku menyertai kelompok yang paling hadapan.

Trek landai membawa kami ke pintu gerbang permulaan trek. Beberapa meter sebelum sampai ke pintu gerbang, ada satu kawasan yang menarik perhatian kami. Kami dapat melihat banjaran-banjaran gunung dan juga beberapa kawasan yang dibangunkan di Bukit Fraser. Di atas bukit sebelah kanan trek pula adalah beberapa batang pokok pine. “Huh. Kat sini ar baru ade pokok pine”, kata aku.


Jam 6.40 petang, kelompok terakhir tiba di tempat permulaan trek beberapa minit sebelum matahari terbenam. Jika setahun yang lalu, aku dan Azrul mendaki Gunung Perdah dan Gunung Jasar pada hari terakhir bagi tahun masihi, pada tahun ini pula aku, Azrul, Bee, Sha, Che Yop, Sainol, Yuzwan, Usop, Erma, Arissa dan Sufi berjaya mendaki ke puncak Gunung Pine Tree Hill pada hari terakhir dalam tahun hijrah.


Pengalaman ini sudah pasti tidak dapat dilupakan memandangkan ini adalah kali pertama kami mendaki dalam kelompok yang paling ramai iaitu 11 orang (anjuran Klavikel Adventure Team). Walaupun masing-masing kepenatan mengharungi pendakian pergi dan balik hampir 9 jam, masih terpancar wajah kegembiraan. Gunung Pine Tree Hill, sungguh pun tahap kesukaran pendakiannya pada aras biasa, namun pengalaman dan kenangan yang tercipta cukup luar biasa. 


Kelam malam memisahkan kami. Azrul dan kumpulannya terus meninggalkan Bukit Fraser. Aku dan yang lain-lain berpakat untuk makan terlebih dahulu sebelum bergerak pulang. Sainol, Yuzwan dan Usop masih bermalam di Bukit Fraser dan bercadang untuk balik ke Terengganu esok pagi. Cerita aku, Che Yop, Sha, Bee, Yuzwan, Sainol dan Usop di kedai makan masih berkisar tentang Gunung Pine Tree Hill. Untuk minggu-minggu yang seterusnya, ceritanya masih sama. Tetapi di laman sosial, Facebook!


Video pendakian di youtube boleh dilihat menerusi pautan ini;2 ulasan:

Anonymous said...

MOUNT CLIMBING GUIDE SERVICE
TEBING TINGGI BACKPACK
ANDY 0179997790

andy said...

TEBING TINGGI BACKPACKER(fb)TTB 
MOUNT GUIDER SERVICE LICENCED(TG 9024)
Will arrange:
-forestry permit
-police report
-nature guide licenced
-emergency kit(basic)
-walkie talkie

ANDY
017-9997790
call/whataps/sms

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...