MENDAKI GUNUNG BUNGA BUAH

Sunday, March 29, 2015




Sebenarnya aku bersama-sama kawan yang lain mendaki gunung ini pada bulan Jun 2014. Baru sekarang aku sempat menulis blog. Jadi aku ringkaskan penulisan aku pada kali ini. Tarikh yang aku pilih agak unik kerana jatuh pada hari jadi aku sendiri. Walaupun sehari sebelum pendakian aku mahu menarik diri sebab terlalu letih baru balik dari Terengganu, tetapi aku teruskan juga memandang aku dan Azrul sudah lama merancang aktiviti ni.



Berikut adalah log kami ;

11 Jun 2014
12.30 tengahari : Berkumpul di kedai mamak di Goh Tong Jaya
1.30 petang : Memulakan pendakian. Kali ini penyertaan agak ramai. Aku, Azrul, Banja, Bee, Arisa, Mail, Amin dan dua rakan bersama Afiq dan dua rakan. Jumlah 12 orang. Ada tiga peringkat umur. 30an (aku & ahli asal Klavikel Adventure Team), 20an (Amin & the gang) dan belasan tahun (Afiq & the gang).



1.50 petang : Tiba di jalan tar selepas hampir 20 minit layan trek mencanak.
2.15 petang : Tiba di kawasan kuari
2.50 petang : Tiba di view point. Dari sini dapat lihat dengan jelas Gunung Bunga Buah.
3.30 petang : Tiba di 'pintu masuk' Gunung Bunga Buah. Ada papan tanda kecil tertulis GBB. Menunaikan solat Zohor disini. Mencabut pacat yang mula 'menggigit kaki'.
5.30 petang : Tiba di Rock Garden. Kaki aku cramp! Meneruskan perjalanan walaupun cramp sekali-sekala menyerang.
7.00 petang : Tiba di puncak Gunung Bunga Buah sebelum waktu Maghrib.
8.30 malam : Makan malam. Layan pemandangan malam. Dapat tengok pemandangan KL dengan jelas. Lepas borak-borak aku tidur lebih awal. mungkin dalam pukul 9.30 sebab badan terasa letih dan mahu mendapatkan rehat yang cukup. Aku yakin kaki aku cramp disebabkan badan terlalu letih baru balik dari Terengganu.

  
12 Jun 2014
8.30 pagi : Memanaskan badan. Bergerak turun.
11.00 pagi : Tiba di view point GBB. Rehat agak lama sambil membelek kaki.Pacat menyerang!! Cuaca memang betul-betul panas.
1.30 petang : Tiba di starting point.
2.00 petang : Makan tengahari di kedai mamak. Terima kasih Arisa belanja kami makan kari kepala ikan.
2.45 petang : Bersurai

Inilah satu-satunya gunung yang menyebabkan kaki aku cramp. hadiah harijadi agaknya. Walau apa pun semua happy & aku tetap terus mendaki walaupun banyak kali gak aku cakap 'aku nak bersara woi'!!









Geng 30 an. Dari kiri Arisa, Bee, Aku, Az & Banja.

2 ulasan:

Fatimah Az-Zahra said...

Salam bro.
Saya zahra. Banyak jugak nak tanya pasal GBB ni..biasa dengar. Macam nak try jugak naik.
Boleh tinggalkan number/fb tak? Saya dah try email yg sagahayat@gmail.com tu tapi tak boleh pun..

Thanks bro! 😂

Anonymous said...

SANGAT2 CHALLENGING. MENTAL HAMPIR KOYAK SBB HUJAN LEBAT SEWAKTU PERJALANAN BALIK....

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...